Het verhaal achter Drumstudio HartSlag

Hoe begon het?

Van jongs af aan was duidelijk dat mijn hart sneller ging slaan van muziek en vooral van drummen. Het hart van mijn ouders ook, maar dat had een andere reden: wanneer ik weer eens los ging met het bestek op de tafel, potten, pannen, deksels en het servies. Om schade aan de inboedel te voorkomen, was het beter dat ik op echte trommels ging slaan. Op naar de muziekschool in Sneek. Door de inspirerende lessen van mijn docent Jan Spoelstra raakte ik definitief besmet met het slagwerkvirus. Hoe geweldig zou het zijn als ik elke dag slagwerk kon spelen en die passie zou kunnen doorgeven aan anderen?

Waar, bij wie en wat heb ik gestudeerd?

In 1983 studeerde ik af aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden en behaalde ik mijn Akte Muziekonderwijs Slaginstrumenten. Mijn docenten waren Gerard van de Kolk (kleine trom, pauken en ensemblespel) en Cees van Lent (drums en mallets). Een prachtige periode, waarin ik clinics volgde van o.a. Leigh Howard Stevens (marimba) en Bent Lyloff (kleine trom en pauken). Samen met medestudenten speelde ik in het Slagwerkcollectief Friesland, waarmee we optredens verzorgden in heel Nederland.

Ik besloot verder te studeren voor het diploma Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Michael de Roo (klassiek slagwerk en orkeststudies) en Willem Vos (marimba). Weer een heel boeiende studietijd met top-docenten en inspirerende slagwerkprojecten. Deze studie rondde ik In 1986 succesvol af.

Ervaring als docent en uitvoerend musicus

Na mijn studie aan de MPA ging ik drum- en slagwerklessen geven aan het CKV in Dronten (tot 2001) en het ICO in Assen. Daar kon ik enthousiast en gedreven mijn passie voor slagwerk doorgeven aan heel veel leerlingen. Ook was ik jarenlang slagwerkinstructeur van de malletband van Amor Musae uit Swifterbant.

Tijdens mijn studie speelde ik in een feest- en coverband en in de brassbands Pro Rege uit Heerenveen en Soli Deo Gloria uit Leeuwarden, beide o.l.v. dirigent Jan de Haan. Een van de hoogtepunten was een optreden tijdens de Europese brassbandkampioenschappen in Edinburgh. De ervaring die ik in deze top-amateurorkesten opdeed kwam goed van pas bij het spelen als remplaçant in het Frysk Orkest en later in het Noord Nederlands Orkest (NNO).

Wat nog meer?

In 2009 werd ik manager activiteiten en onderwijs bij het ICO. Een boeiende periode waarin we veel nieuwe kunst- en cultuurprojecten voor het onderwijs ontwikkelden, maar ook een periode waarin voortdurend werd bezuinigd op kunst en cultuur. Als gevolg van een ingrijpende reorganisatie kwam er in 2015 dan ook een eind aan mijn carrière bij het ICO.

En nu?

Tijdens een periode van bezinning werd me steeds duidelijker dat mijn hart nog steeds sneller ging slaan bij het bespelen van slagwerk en het geven van drumlessen. Het vuur van mijn passie bleek nog volop te branden! Ik besloot dan ook om mijn hart te volgen en te doen wat ik het allerleukst vind en wat ik goed kan: drum- en slagwerkles geven in mijn eigen drumstudio. 

In september 2016 ben ik gestart met Drumstudio HartSlag. Verder geef ik slagwerkinstructie aan de malletband van Harmonie Gasselte en geef ik slagwerklessen aan leerlingen van de muziekverenigingen Harmonie Gasselte, Crescendo uit Grolloo en Togido uit Eext.

Ook val ik regelmatig in als slagwerkinstructeur bij de malletband van AMDG uit Beilen.

Lessen en Workshops

Lessen en Workshops

in de drumlessen krijg je veel aandacht voor een goede speelhouding, technieken en klankkwaliteit...

Lees meer
Contact

Contact

Neem direct contact op met Drumstudio HartSlag en krijg snel antwoord op al jouw vragen...

Lees meer
Voorspeelavond Drumschool Vriesema en Drumstudio HartSlag

Voorspeelavond Drumschool Vriesema en Drumstudio HartSlag

Op vrijdag 14 juni 2024 houden Drumschool Vriesema en Drumstud...

Lees meer